YEMLERİMİZ

ROBOT YEMLERİ
ROBOT BESLEMESİ ve ROBOT YEMLERİMİZ
ROBOT BESLEMESİ ve ROBOT YEMLERİMİZ

Çalıştığımız büyük işletmelere besleme ihtiyaçlarına uygun olarak ürettiğimiz özel robot yemleri yanında Robot 17 Süt Yemi ve Robot 20 Süt Yemi olarak adlandırdığımız iki farklı robot yemimiz bulunmaktadır. İşçilik maliyetlerindeki artışlar ile çalışan temini konusundaki zorluklar süt işletmelerinin teknolojik çözümlere yönelmesine neden olmaktadır. Bu teknolojik gelişmelerden biri olan sağım robotları işçilik ihtiyacının azaltılması yanında hayvanların bireysel beslenmesine imkân sağlayarak daha yüksek süt verimleri alınmasına olanak sağlıyor. Sağım robotları ile süt kalitesi ve meme sağlığı noktasında da iyileşmeler elde edilmektedir. Mastitis riskinin klinik belirtiler başlamadan önce sistem tarafından tespit edilmesi tedavi başarısını artırırken süt kayıplarının da azaltılmasını sağlıyor. Sağım robotları hayvan refahını da iyileştirir, artan refah verim ve sağlık parametrelerini de olumlu etkiler. Sisteme entegre geviş sayma uygulaması sindirim sistemi ve genel sağlık parametreleri konusunda bilgi verip, gerektiğinde bireysel hayvan bazında önlem alınmasına imkân tanır. Kızgınlık takibi uygulaması tohumlama başarısının artmasını sağlarken döl veriminin iyileşmesini sağlar. Bu ve benzeri faydaları nedeniyle ülkemizde de robot sağım yapan işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. Robot sağım bireysel beslenmeyi mümkün kıldığı için robottan yapılacak beslemenin de bazı temel şartları yerine getirmesi gerekiyor. Robottan besleme yönteminde yemler pelet yapısını olumsuz etkileyecek çeşitli fiziksel etkenlere maruz kalmaktadır. Bu sebeple robot yemlerinin pelet kalitesinin çok iyi olması gerekmektedir. Yemlerdeki tozlanma robot silolarından yemliğe giden hatlarda tıkanmaya neden olacağı gibi hayvanların robottan yem tüketimini de olumsuz etkileyecektir. Tozlu yemler sebebiyle tüketim düşüşü verim kayıplarına neden olmaktadır. Robot 17 Süt Yemimiz %17 ham protein, %41 nişasta, rumen tamponlayıcılar, inaktif maya ve narenciye aroması içermektedir. Robot 20 Süt Yemimiz ise %20 ham protein, %32 nişasta ve rumen tamponlayıcılar içermektedir. Her iki ürünümüzde yüksek düzeyde vitamin, iz mineral ile desteklenmiş ve protein kaynağı olarak ağırlıklı soya küspesi içeren yemlerdir.

Robot beslemede kullanılacak yemlerin hayvanlar tarafından severek tüketilecek içerikte (koku ve tatta) olması gerekir. Expander yem üretimi ile artan nişasta jeletinizasyonu ve yemin hoş bir kokuya kavuşması tüketimi olumlu etkilemektedir. Robot yemleri, yem karması ile verilen rasyon üzerine tüketilen ilave kesif yem kaynaklarıdır. Dolayısı ile tüketilecek robot yeminin enerji, protein dengesinin olması gerekir. Yüksek verimli hayvanlar daha fazla miktarda robot yemi tüketeceği için robot yeminin enerji, protein dengesi bu hayvanlar açısından daha da önemlidir. Proteini enerjiye göre yüksek robot yemleri ile beslenen hayvanlarda zaman içerisinde zayıflama ve süt verim kayıpları gözlenir. Böyle bir durumda ketozis, kızgınlığa gelmeme, döl tutma sorunları gibi çeşitli metabolik sorunlarda oluşacaktır. Robot yemlerinin aynı zamanda vitamin ve mineral içeriğinin de yüksek süt verimini destekleyecek özellikte olması beklenir. İçeriğinde vitamin ve mineral yem katkıları yeterince bulunmayan kaynaklar yüksek verimli hayvanlarda yetersizliğe ve buna bağlı süt ve döl verim kayıpları ile sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilirler.
Eriş Yem tarafından üretilen robot yemleri belirttiğimiz bu ihtiyaçlar ve ürün özellikleri dikkate alınarak üretilmektedir. Çalıştığımız büyük işletmelere besleme ihtiyaçlarına uygun olarak ürettiğimiz özel robot yemleri yanında Robot 17 Süt Yemi ve Robot 20 Süt Yemi olarak adlandırdığımız iki farklı robot yemimiz bulunmaktadır. İşletmelerin mevcut rasyonları ve ellerindeki kaynakların analiz değerleri ile hayvanların verim düzeyi ve ihtiyaçları dikkate alınarak iki robot yemimiz arasından tercih yapılabilir.
  • Robottan yapılan beslemelerde tek başına kesif yem tüketildiği için özellikle yüksek verimli hayvanlarda yem tüketimi sonrası işkembe pH’sında hızlı düşme ile asidoz, subklinik asidoz riski oluşabilmektedir. Bu sebeple robot yemlerinde işkembe tamponlayıcıların (sodyum bikarbonat, MgO gibi) yeterli düzeyde kullanılması önem taşımaktadır. Bunun yanında sindirim sağlığını olumlu etkileyecek maya ve metabolitlerinin kullanılması da sağlıklı bir işkembe ve sindirim sistemi için faydalıdır.