İŞLETMELERİMİZ

ERİŞ YUMURTA

Logo1  https://erisyem.com/static/images/assets/egg/egg-logo-1.jpeg    

 

Yumurta tarih önce devirlerden beri insan gıdası olarak kullanılmaktadır. Normal büyüklükteki bir yumurta kapsadığı besin maddeleri bakımından ortalama olarak; 60 gr. ET ve 160 gr. SÜT’e denktir. Yumurtanın belirli nem ve sıcaklık koşullarında 21 gün gibi kısa bir sürede noksansız bir canlı (civciv oluşturulması) onun besin değerini açıklamaya yeterlidir. Ayrıca doğa tarafından özel ambalajı ile (kabuğu) insanlara sunulması ve bayatlaması haricinde hiçbir şekilde hile katılamaması da yumurtaya diğer gıda maddeleri arasında büyük bir özellik kazandırır. Anne sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtadaki protein oranı %12.1’dir.

Yumurta insan vücudunda sentezlenmeye ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “Elzem Aminoasitler” yeterli ve dengeli miktarda bulunmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmeler özellikle zihinsel ve fiziksel yönden gelişme döneminde olan çocukların protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle yumurta çocuk beslenmesinde büyük önem taşımaktadır. Yumurta ayrıca A, D,E, K, B2, B6, B12 gibi VİTAMİN ve Kalsiyum, Demir, Fosfor, İyot, Flor, Sodyum, Potasyum, Klor, Bakır, Kükürt, Çinko, Magnezyum, Manganez gibi çok değerli MİNERAL maddeler de bulunmaktadır. Yumurtanın enerji değeri çok düşüktür. Normal bir büyüklükteki yumurta sadece 75-80 Kalori verir. Bu nedenle yumurta besin değeri yüksek ve hafif gıdalar yemesi gereken iyileşme devresindeki hastalar kadar fazla kilo almak istemeyenler için de ideal bir gıdadır. Yumurtadaki enerji, bileşimindeki yağ ve proteinden ileri gelir. Bu nedenle yumurtayı içeren bir öğün tokluk hissi yarattığı halde fazla kalori yüklemesi yapmaz. Yumurta kalp ve damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içerir ve toplam yağ miktarı da düşüktür. Şöyle ki; normal büyüklükteki yumurtada 4,5 gr. civarında yağ bulunur. Bunun sadece 1,5 gr’ı Doymuş Yağ Asitleri, 3 gr’ı yani 2/3’ü Doymamış Yağ Asitleridir. Yumurta proteinin bağırsaklarda emile özelliği yüksek olduğundan sindirilme özelliği de iyidir. Aynı zamanda yumurtanın antibiyotik etkisi de vardır. Yumurta bileşimdeki A Vitamini gözün iyi görmesini, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Yumurta sarısı D vitamini sağlayan birkaç besinden birisidir.

Özellikle çocuklarda kemiklerin gelişmesinde etkili rol oynar. Yumurtadaki E Vitamini ANTİOKSİDAN (Oksidasyonal Önleyici) etkisinden dolayı vücudu yabancı maddelere karşı korur. Yumurtadaki B Grubu Vitaminleri ve özellikle Rigoflavin (B2 Vitamini) deri ve göz sağlığı için geçerlidir. Yumurtada bulunan KOLİN özellikle çocukların zihinsel ve bedensel gelişimde önemli rol oynar. Demir; kansızlığı (ANEMİ) önler. Çocuklarda büyüme gelişme ve hastalıklardan korunmada rol oynar. Yumurtanın zengin besin içeriği nedeniyle birçok hastalığı önlemede etkin rol oynadığı belirlenmiştir. Örneğin; düzenli şekilde yumurta tüketen genç kızlarda ileri yaşlarda Göğüs Kanseri görülme riskinin azaldığı, kadınlarda düzenli yumurta tüketiminin Menopoz semptomlarının hafifletilmesinde ve Osteropozun önlenmesinde etkili olduğu hatta düzenli yumurta tüketiminin FELÇ olma riskini dahi azalttığı bilinmektedir. Normal büyüklükteki bir yumurta sarısında 215 mg. Kolesterol bulunmaktadır. Bu nedenle yumurta yıllarca kötü bir ün kazanmış ve yumurta tüketiminin kandaki serum kolesterolü düzeyini yükselterek tehlikeli bir damar hastalığı olan Artherosclerosis’e yol açacağına dair yanlış bir görüş hakim olmuştur. Bu konuda dünyanın çeşitli yerlerinde araştırmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Fakat bugüne kadar bu görüşü doğrulayan kesin bir sonuç elde edilmemiştir.

Yumurtadaki yüksek kolesterolün kan kolesterolünde direk artışa neden olduğu düşünülerek yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve korkularak tüketilmiştir. Aslında kolesterol normal bir organizma için gerekli bir madde olduğundan dışarıdan gıdalardan alınmasa bile, vücut kendiliğinden bu maddeyi oluşturmaktadır. İnsanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir madde olan kolesterol, sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir. Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde bireyin genetik yapısı, yaşam biçimi ve beslenme şekli önemli kriterlerdir. Doymuş yağların kan kolesterol seviyesine etkisi, yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Beslenmede kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat edilmesi gerekir. Kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak besleniyorsa, ideal vücut ağırlığını koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa; yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.

Ünlü Kalp ve Damar Cerrahı ve Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ ve ekibi tarafından tamamen Türk denekler üzerinde ve ERİŞ Yumurta ile yapılan önemli bir araştırmanın sonuçlarına göre; gün aşırı ya da günde bir ERİŞ Yumurta yiyen gruplarda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığı gibi kötü huylu kolesterolde hafif yükselme saptanmasına rağmen damar sertliği riskini tanımlayan faktör seviyelerinde değişiklik olmamıştır. Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ başkanlığındaki araştırma ekibi bu bulgulara dayanarak “Sağlıklı kişiler her gün, kalp hastaları gün aşırı bir yumurta yiyebilir” demektedirler. Sonuç olarak sağlıklı kişiler tarafından gün aşırı veya her gün yenen yumurtanın kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir zararı olmadığı saptanmış ve herkesin hatta kalp hastalarının bile tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilecekleri ortaya çıkmıştır.

Özetle yumurta lezzetli, besleyici ve ucuz bir besindir. 

 Eriş Yumurta

Neden Eriş Yumurta?

• Yemde kullanılan hammaddeler özenle seçiliyor ve kalite-kontrolleri yapıldıktan sonra üretimde kullanılıyor. Kokuşmuş, küflü, rutubetli ve acılaşmış hammaddeler yem üretiminde kullanılmıyor. Lezzeti olumsuz etkileyen hammaddeler kullanılmıyor. Yem maliyetini düşürdüğü halde et-kemik unu gibi maddeler yemde kullanılmamaktadır.
• Yemlerde organik formdaki ve sertifikalı yem katkıları kullanılmaktadır. Mesela formatı organik olan aminoasitler kullanılmaktadır.
• Yumurta akının bütünlüğünü sağlayan ve sarının doğal rengini veren yonca unu kullanılmaktadır. Sentetik renklendiriciler kullanılmamaktadır.
• Yemlere katılan yonca ununun ve selenyumun antioksidan özelliği nedeniyle yumurtaların raf ömrü uzamaktadır.
• Yumurtada kalıntı bırakan yem katkı maddeleri veya herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır.
• Nihai satış noktalarına kadar gıda dağıtım zinciri prosedürü uygulanmaktadır.
• Yumurtalar kümeslerden yumurta konveyorleri vasıtasıyla yumurta deposuna gelmekte ve el değmeden yumurta tasnif makinesinde gramajına göre tasnif edilerek viollere doldurulmaktadır.
• Günlük üretilen yumurtalar depolarda bekletilmeden pazara sevk edilmektedir.
• Yumurtalarınımızın tamamı organik selenyumludur.